Home > Qui som > Funcionament

Els productes
Cistella amb calçotsEl producte de la PACA és ecològic, de temporada, basat en la qualitat, amb una gran varietat i possibilitat de les consumidores de participar en la presa de decisions sobre el que es plantarà, amb un percentatge al voltant del 95% de producció i/o elaboració pròpia.
Això fa que de vegades no es pugui collir tota la quantitat demanada i aleshores es reparteix el producte entre les diferents consumidores. Amb el temps, anem ajustant la producció. Quan obtenim un producte de fora ho fem directament de la persona productora.
Els productes s’ofereixen a la carta o bé en cistelles tancades un cop a la setmana a cada col.lectiu. Amb el temps hem anat evolucionant cap a la cistella tancada, com a element regulador del producte del camp, tot i que cada consumidora pot optar per la seva modalitat de consum.
El mes d’agost és l’única excepció: tothom demana cistella tancada i qui marxa de vacances ha de buscar alguna persona que la substitueixi aquests mesos. És la manera que hem establert per gestionar l’excedent de l’estiu.

Enciams a les cistellesActualment els productes que ens oferim són:

  • Verdura
  • Fruita dolça
  • Cítrics
  • Forn (pa, dolços i coques salades)
  • Cervesa
  • Vi
  • Conserves
  • Sabons
  • Oli
  • Ous
  • Mel

Realització de les comandes
Les comandes es realitzen de forma mensual, en base a les previsions de producte que fan les productores, i es paguen per avançat. El producte es distribueix un cop per setmana a cada col.lectiu (es reparteix dimarts i dijous). La comanda pot ser diferent per a cada setmana i es pot modificar telefònicament o per correu electrònic.

Preus i costos
És un objectiu de la PACA no convertir els productes ecològics en productes de luxe, per aquest motiu es fixen preus justos per les productores i les consumidores. Els preus són fixos per a tota la temporada però són susceptibles de ser revisats quan calgui i a petició de qualsevol integrant de la cooperativa.
La distribució dels productes és a càrrec de les productores, però el cost no s’incorpora al producte sinó que es factura a part, en considerar-lo un servei. Si el col·lectiu recull directament les comandes no hi ha cost de transport.
Tot i que la PACA no intermèdia i per tant no carrega marges comercials en els productes de les productores associades, aquests productes porten incorporades les despeses de gestió i minva (trucar, recollir, pesar, separar, agrupar, etc…). L’import a afegir en aquests productes es decideix en l’assemblea de la PACA. Actualment és de 0,20 € per producte o kg de producte.

Pagaments
El pagament del producte es realitza mensualment i per avançat. Aquests diners avançats permeten a les productores afrontar les despeses quotidianes de producció.
A final de mes s’ajusta el pagat amb el consumit, incorporant les diferències en els comptes del mes següent. És a dir, cada consumidora té un compte obert amb la PACA que s’actualitza a finals de mes en funció del producte consumit.

CAM00146Fons de coresponsabilitat

El fons de corresponsabilitat té com a objectiu compartir els riscos de la producció entre les productores i les consumidores. La corresponsabilitat és molt més que fer front col·lectivament a determinades despeses. Assumir la responsabilitat de forma col·lectiva també comporta la implicació en el funcionament quotidià i en la recerca de millores estructurals.
El fons es dota amb una aportació inicial de 10€ i 2€ mensuals per unitat de consum. L’hem plantejat amb dos objectius: reposar pèrdues de collita i augmentar la capacitat productiva.
Algunes de les actuacions finançades per aquest fons són: la reparació de la furgoneta amb la què fem el repartiment, compra de material per tancar camps, el finançament del 50% del cost d’un pou o pagar la comanda no servida durant dues setmanes per una pedregada.

A més a més, un cop a l’any muntem un bar (el PACABAR) a la Fira de la Candelera de Molins de Rei i els beneficis van a parar a un fons que ha finançat algunes actuacions: com la compra d’una motoserra, l’aportació al projecte d’abelles i mel de dos companys, l’aportacions econòmica a la campanya antirepressiva de “Ni Muts ni a la Gàbia” i el finançament de la revista, aquesta web i el documental de la PACA.

Presa de decisions
Les decisions de la PACA es prenen de manera assembleària. L’assemblea es reuneix un cop al mes –o mes i mig- i està formada pel conjunt de les productores i de les consumidores. Aquestes assemblees ens serveixen, a més de per articular-nos democràticament per gaudir d’espais de convivència que ens permeten compartir experiències i reforçar vincles.

Formació i divulgació
És un aspecte important del funcionament, tot i que no hi ha organitzada una oferta permanent. Les activitats les anem decidint a l’assemblea segons les inquietuds, necessitats i els moments del camp. Les activitats sempre són gratuïtes.

Algunes de les activitats que hem fet són:
• Organitzar el PACABAR a la Fira de la Candelera (menjar amb producte ecològic i de temporada).
• Fornades de coques de Sant Joan, de pa i de pastes de la zona del Maestrat.
• Visites als fruiters per entendre’n el maneig i tastar la fruita.
• Taller de cuina anticancerígena.
• Itinerari per Collserola de plantes que curen i plantes que es mengen.
• Xerrada sobre com produïm les productores.
• Visita a les dues masies productores i jornades de treball diverses (plantar, arreglar el galliner, obres, tancat dels camps).
• Tallers per aprendre a tallar peix.
• Tallers per aprendre a tallar pollastres.
• Visita al Molí d’oli on s’elabora l’oli que consumim.
• Taller de cuina internacional, aprofitant que som gent d’arreu.
• Tallers d’elaboració de melmelades i conserves.
• Visita al País Valencià al productor de cítrics.
• Taller de motoserres i treballs forestals.